Wat is stress eigenlijk?

Stress, druk en spanning

Er wordt veel over geschreven, nog meer over beweerd en iedereen heeft er wel eens last van: stress. Maar wat is stress nou eigenlijk? Stress is niets anders dan druk of spanning, de kracht die wordt uitgeoefend op een voorwerp of persoon. In de bouw wordt het woord stress gebruikt om aan te geven hoeveel druk een voorwerp aan kan voor het breekt. Ook mensen kunnen ‘breken’ wanneer zij langdurig te veel stress ervaren. Dit teveel aan stress is dan ook vaak wat we beschrijven als we zeggen ‘ik heb stress’.  Je bent te druk, er moet te veel en je maakt je zorgen over hoe je alles af moet krijgen. Stress is echter niet alleen maar slecht. Een gezonde hoeveelheid stress helpt je juist om scherp te blijven en beter te presteren.

Evenwicht

Wanneer je teveel stress ervaart, is de druk van de eisen die aan jou gesteld worden, of die je aan jezelf stelt (je belasting of draaglast) groter dan wat je aan kunt (je belastbaarheid of draagkracht). In een optimale situatie zijn je belasting en je belastbaarheid met elkaar in evenwicht. Je voelt je lekker en kunt de eisen die gesteld worden, goed aan. Bij stress raakt dit evenwicht echter verstoord en is de belasting groter dan je draagkracht. Als je merkt dat dit gebeurt, is het belangrijk actie te ondernemen. Wat kun je doen om het evenwicht te herstellen

Stress verlagen:

Je kunt jouw stresslevels verlagen en het evenwicht herstellen via twee wegen:

  1. Het verlagen van je draaglast.
    Hier kijk je kritisch naar alle eisen die er aan je gesteld worden. Wat moet echt? En welke dingen moet je eigenlijk vooral van jezelf? Zijn er taken die je kunt uitstellen of overdragen aan anderen? Wat gebeurt er als je dingen niet doet?
  2. Het verhogen van je draagkracht.
    Hier ga je actief aan de slag om je draagkracht te vergroten. Misschien moet je leren om je grenzen aan te geven, je concentratie te verbeteren of is het zaak dat je leert hoe je kunt stoppen met piekeren. Leren loslaten is ook een belangrijke. Alles hoeft niet altijd perfect. Oké is goed genoeg.

Meer weten over stress? Bekijk dan hier een korte video waarin Elke van Hoof, klinisch psycholoog gespecialiseerd in het behandelen van stressklachten, uitlegt wat stress is en hoe je er gemakkelijker mee om kunt gaan.

Hulp nodig?

Ervaar jij te veel stress? Bij Solvitaal helpen we je graag. Samen kijken we naar je draaglast en draagkracht. We helpen je te prioriteren. Wat moet echt en wat zijn bijzaken? Ook helpen we om je draagkracht te vergroten. Hoe kun jij jezelf weerbaarder maken tegen stress? Wil je meer informatie over onze trajecten? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Laat een reactie achter